Szint kupa logo

Szint kupa:

hegymenetek serlege

 

 

A Szint kupa lényege, hogy minél több, minél szintesebb túrát teljesíts. Egy rendezvény pontértékét úgy kapjuk meg, hogy a szintkülönbségét (méterben) el kell osztani a távjával (kilométerben). Ennek meghatározásában, ill. a túrák osztályozásában segít az alábbi táblázat, példákkal:

 

Szint kupa túra példák

 

A Szint kupának három fokozata van:
Kiskupa: legalább 200 pontot kell gyűjteni (egy éven belül)*, egyéb megkötés nélkül.
Nagykupa: legalább 300 pontot kell gyűjteni (egy éven belül)*, úgy hogy min. a túrák 50%-a** legalább 33 pontos.
Óriáskupa: legalább 500 pontot kell gyűjteni (egy éven belül)*, úgy hogy min. a túrák 50%-a** legalább 42 pontos.

* Nem naptári év, az intervallum lehet akár májustól májusig is.
** Fontos, hogy a túrák 50%-a NEM az összes teljesített túra 50%-át jelenti, hanem csak azokét, amiket el szeretnél számolni a kupában. Érdemes tehát pl. sorba rendezni a túrákat, hogy melyek voltak az aránylag "legszintesebbek", és azokra (10-15 vagy akár több túrára) megnézni, hogy ki lehet-e belőlük úgy tetszőlegesen válogatni valamennyit, hogy teljesüljenek a kupa adott fokozatának feltételei.

 

A mozgalomban teljesítménytúrák, terepfutó versenyek és instant túrák is elszámolhatóak, 2019. január 1-től kezdődően. A rendvezvényeknek legalább 5 km hosszúságúnak kell lenniük. A fenti táblázat csak tájékoztató jellegű, mindig az aktuális hivatalos kiírások a mérvadóak a táv, a szintkülönbség és így a pontozás tekintetében. Ha bármilyen kérdésed van, illetve igényelni szeretnéd a tárgyi díjazást (kupa, oklevél, kitűző 2900 Ft-os áron) írj a cssandor@gmail.com e-mail címre. A díjazások megjelennek a Kupák Polca oldalon is.

 

1. megjegyzés:
A Szint kupa főképletéből (szint / km) és filozófiájából ("teljesíts minél szintesebb túrákat") adódóan hasonlít a Csúcsok csúcsa minősítő mozgalomhoz, azonban van néhány kisebb-nagyobb különbség:
- Kupa vs. minősítő mozgalom.
- A pontok szerzésének periódusa egy év, míg a Csúcsok csúcsánál nem időhöz kötött.
- A Szint kupában instant túrák és terepfutások is elszámolhatóak.
- A Szint kupában a magasabb fokozatokhoz mindenképpen szükséges extrém szintes túrákat teljesíteni, míg a Csúcsok csúcsánál kevésbé szintes túrákon való indulás is elég lehet, akár a legszintesebb túrák kihagyásával is.
- Az előző pontból és abból fakadóan, hogy legalább 42 pontos túrából aránylag kevés van, a Szint kupa magasabb fokozatainak megszerzése nagyobb tervezést, a túrák közötti tudatosabb válogatást igényel(het).
- A Szint kupában nincs "csak szint" alapú pontszámítás, egyedül a főképlet számít.
- A Szint kupában akár rögtön megszerezhető a legmagasabb fokozat (Óriáskupa), míg a Csúcsok csúcsa mozgalom fokozatai lépcsőzetesen egymásra épülnek.
- A Szint kupa felkerül a Kupák Polcára, és beleszámít a Metakupába is.

 

2. megjegyzés:
A fentebbi táblázat a túrákkal csupán példa, nem csak az abban kiemelt túrák számolhatóak el. Sőt, a Szint kupában nincs is "kötelező túra", teljesen szabadon válogathatóak össze az elszámolandó teljesítménytúrák (és terepfutások, instant túrák).

 

3. megjegyzés:
A Szint kupa pontszámítása nem jelenti azt, hogy egy magasabb pontszámú túra feltétlenül "nehezebb" egy alacsonyabb pontszámúnál, hiszen egy hosszú, kevésbé szintes túra (pl. Rockenbauer 130 - 20,37 pont) nyilván a legtöbb ember számára nehezebben teljesíthető egy rövidebb, de extrém szintes túránál (pl. Pilis Vertikál - 84,62 pont). Egyszerűen itt ez a pontszámítás rendszere, de ez egyáltalán nem jelent egy általános "nehézség szerinti rendezést" a túrákra tekintve.

 

Tipp: további izgalmas túramozgalmakat, játékokat találsz egyesületünk oldalán.

 

Jó túrázást, és sok sikert a Szint kupa választott fokozatának megszerzéséhez!

 

Csetneki Sándor
a Bakancsos Szurikáta Természetjáró Egyesület elnöke
Budapest, 2019. 12. 4.

 

Bakancsos Szurikáta logo