Ixi Kupa - kérdések és válaszok

 

Ixi Kupa

- Mi az Ixi Kupa célja?

- Az Ixi Kupa mintegy csokorba szedi a Kinizsi Százast és a hozzá kapcsolódó túrákat (Iszinik, Szuperkatlan, Iszkiri), és többek között egy különleges kupával és díszes oklevéllel igazolja azok teljesítését. Egyúttal motiválhatja a túrázót, hogy a Kinizsi Százas útvonalát (és annak környékét) más irányokból, más évszakokban és új összefüggésekben is megismerje. Az Ixi Mini és Ixi Mixi fokozat egy kis kitartással és akaraterővel szinte bárki számára megszerezhető, az Ixi Maxi fokozat viszont már három 100 km-es és egy nehéznek számító 30 km-es túrát tartalmaz, így komoly kihívást jelent.

- Milyen időintervallumon belül kell teljesíteni az Ixi Kupa négy túráját?

- Egy naptári éven belül.

- Mióta létezik az Ixi Kupa?

- 2014-ben indult.

- A Turul túrák miért nincsenek benne az Ixi Kupában?

- Az Ixi Kupában a Kinizsi Százas mellett a K100-hoz közvetlenül kapcsolódó, abból mintegy "remixként" született túrák vannak, melyek már definíciójukban, kiírásukban ill. nevükben is hordozzák ezt a származást. A Turul túrák ugyan sokat haladnak a Kinizsi Százassal közös útvonalon, de ez inkább "véletlen egybeesés", semmint ilyen közvetlen rokoni szál a Kinizsi Százassal.

- Lehet privát bejárásokkal is teljesíteni a túrákat?

- Nem. 2014-ben lehetett, és 2015-ben is tettünk (egyéni megkeresés esetén) kivételt, néhány esetben. 2016-tól viszont nincs kivétel, csak a hivatalos teljesítménytúrákon szerzett teljesítések számítanak.

- A Lego készletek nagyon drágák, nem "luxus" Legóból készíteni a kupát?

- Annyira azért nem drága, legalábbis 1000-1500 Ft-nyi Lego építőelemből már tetszetős kupát lehet készíteni, és egy hagyományos serleg sem olcsóbb. Természetesen aki nem Lego kupát szeretne, mert inkább a hagyományos kupákat kedveli ill. az jobban mutatna a polcán, az kérheti ez utóbbit is.

- Mennyibe kerül a részvétel az Ixi Kupában?

- A részvétel ingyenes. Amennyiben a teljesítő tárgyi díjazást kér (kupa, oklevél, kitűző), akkor ezek önköltségi árát kell kifizetni, várhatóan 1000-2000 Ft közötti összeget. Azok a teljesítők, akik nem kérnek tárgyi díjazást, azok is felkerülnek az online teljesítői listára, és teljes jogú teljesítőknek számítanak.

- Ha esetleg szétesik az Ixi Kupám (kisgyermek, költözés, macska, földrengés miatt), könnyen össze tudom újra rakni?

- Igen, alapvetően egyszerű és szimmetrikus lesz a felépítése, de majd fotó vagy leírás is segít abban, hogy az esetleg darabjaira hullott Lego kupát újra összerakhasd.

- Kötelező regisztrálni az ixikupa.hu oldalon az Ixi Kupához?

- Nem kötelező, csak egy hasznos dolog, és ott követheted a többi regisztráló túráit, eredményeit is.

- Honnan tudom letölteni a kupafüzetet? Van egyáltalán kupafüzet?

- Kupafüzet nincs, mert nem szükséges, hiszen az online teljesítői listák alapján részben ellenőrizhetőek a teljesítések, másrészt megbízunk a kupa résztvevőiben. Ha esetleg mégis vitás kérdés vagy bizonytalanság merül fel, kérhetjük az adott oklevélről készült fotót vagy más igazolást. Így legalább nem kell még egy lapot vagy füzetet magaddal vinned a túrákra, és a túrák szervezőitől sem követel plusz adminisztrációt.

- Hol tudhatok meg még többet az Ixi Kupáról?

- Az alapvető információkat (pl. fokozatok bemutatása, vagy hogy honnan ered az Ixi elnevezés) a turazokni.hu/ixi.html oldalon találod, regisztrálni az ixikupa.hu oldalon tudsz, illetve az Ixi Kupa Facebook csoportjában is találhatsz hasznos infókat, olvashatsz híreket.

- Vannak még kérdéseim az Ixi Kupával kapcsolatban, azokat hol tehetem fel?

- Az említett Facebook csoportban, vagy pedig a cssandor kukac gmail.com
e-mail címen."Nem csak túrazokni: minden, ami túrázás."
Túrazokni túraportál, 2014. | impresszum | jogi nyilatkozat