cz, de, en, sk

teljesítménytúrák 9 km-től 104 km-ig, a családi kirándulástól az extrém távokig

ITINER

Kedves túrázó, terepfutó, köszönöm, hogy a március 22-i hétvégén az Iszkiri teljesítménytúra valamelyik távját választo(tta)d, és bízom benne, hogy túratársaiddal együtt örömödet leled majd a könnyű sétában vagy a komolyabb kihívásban. E rövid útvonalleírás mellett egy SZINTMETSZET ÉS TÉRKÉPVÁZLAT is segíti a tájékozódásod és a távolságok áttekintését.

A TÍZ (8,9) KM-ES TÁV ÚTVONALÁNAK LEÍRÁSA:

1. ELLENŐRZŐ PONT: rajt, Szárliget Faluház, Szent István tér 1. (István utca 49.) A kék sáv jelzést követjük a vasút irányába. Átmegyünk a felüljárón, majd a kék háromszög jelzést követve hagyjuk el Szárligetet (az állomást magunk mögött hagyva jobbra fordulunk a Petőfi utcában, majd Rózsa u., Liliom u.), és felkapaszkodunk a Zuppa oldalába (a Zuppa tetejét nem érinti a túra, végig a jelzésen marad). 3,5 km után a piros sávhoz érünk. Itt az útelágazásnál van a 2. EP (tegyünk az oda készített filctollal X-et az ellenőrzőlapunk megfelelő rubrikájába). A piros sávon BALRA fordulunk (figyeljünk oda, mert a többi táv itt jobbra fordul). A piros sáv és a kék háromszög együtt halad, ezeket követve ereszkedünk Nagyegyháza irányába, majd az autópálya alatt egy aluljárón átkelve érünk Nagyegyházára. Itt elhagyjuk a piros sávot, és a kék háromszögön maradva balra fordulunk a műúton, majd a kék sávhoz érve ismét balra fordulunk és újra átkelünk az autópálya alatt (figyelem, maradjunk itt még az aszfaltúton, a tanya és a mező felé haladó túrázók a hosszabb távokon mennek Tata felé, ne kövessük őket). Először jobb oldalon lesz majd szalagkorlát, majd a baloldali szalagkorlátnál kell balra fordulnunk, be az erdőbe. Az esetleg szembejövő túrázók ne tévesszenek meg (ők a rajtból jönnek a hosszabb távok útvonalán), kövessük a kék jelzést, mely rövidesen visszavisz Szárligetre. A faluba érve haladjunk egyenesen, ez az út visz a vasútállomásra: ez a 4. EP, cél (a 3. EP-t a 10 km-es táv nem érinti) Gratulálok a túra teljesítéséhez!

A 100, 65, 45, 35, ÉS 25 KM-ES TÁVOK ÚTVONALÁNAK LEÍRÁSA:

Ezek a távok a következő szakaszokból épülnek fel:

( A ) Szárliget - Zuppa - Szár - Vértes - Szárliget szakasz (23,0 km, 500 m szint)
( B ) Szárliget - Tata szakasz (35,9 km, 870 m szint)
( C ) Tókör (7,2 km, 0 m szint)
( D ) Tata - Szárliget szakasz (35,9 km, 860 m szint)

A távok "képlete" ez alapján:

25 km-es táv: A
35 km-es táv: B
45 km-es táv: B + C (43,1 km, 870 m)
65 km-es táv: A + B + C (66,1 km, 1370 m)
100 km-es táv: A + B + C + D (102 km, 2230 m)

(Nem szeretném a dolgot túlbonyolítani és összezavarni a kedves túrázót, így ez a dőlt betűs bekezdés ki is hagyható, de azért leírom, hogy ha megnézed a szintmetszetet és térképvázlatot, akkor látható, hogy a különböző távok az alábbi ellenőrzőpontokat érintik:
100 km: az összeset, 1-től 15-ig
65 km: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
45 km: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
35 km: 4, 5, 6, 7, 8
25 km: 1, 2, 3, 4
10 km: 1, 2, 4 )

Most pedig a a négy (A, B, C, D) szakasz rövid leírása következik.

(Az útvonal végig jól jelzett, és a térképvázlat valamint ezen leírás alapján is jól követhető, de aki tart az eltévedéstől, annak hasznos lehet a Vértes és a Gerecse térképe és / vagy GPS.)

( A ) SZAKASZ (követendő jelzések: kék háromszög, piros sáv, kék kereszt, kék sáv)

1. ELLENŐRZŐ PONT: rajt, Szárliget Faluház, Szent István tér 1. (István utca 49.) A kék sáv jelzést követjük a vasút irányába. Átmegyünk a felüljárón, majd a kék háromszög jelzést követve hagyjuk el Szárligetet (az állomást magunk mögött hagyva jobbra fordulunk a Petőfi utcában, majd Rózsa u., Liliom u.), és felkapaszkodunk a Zuppa oldalába (a Zuppa tetejét nem érinti a túra, végig a jelzésen marad). 2. EP (filctoll) a kék háromszög - piros sáv jelzésváltásnál.
A piros sáv jobboldali ágát követjük, és haladunk további 13 km-t, közben áthaladunk Száron (Szár előtt figyelmesen keljünk át az úton!), és átmegyünk a Vértesbe (Száron a piros sáv jelzés a következő utcákon vezet minket: Dózsa György u., Rákóczi Ferenc u., József Attila u.). A községet egy szörpüzem mellett elhagyva hosszasan gyalogolunk (kb. egy kilométer után egy erdészeti műúthoz érünk, amit keresztezve egy kissé benőtt, rövid részhez érünk), és hosszú egyenes szakaszokat, fenyveses részeket követően a
3. EP-hoz érünk a piros sáv - kék kereszt jelzésváltásnál.
A kék kereszten haladunk kb. 2 km-t (átmegyünk Körtvélyespusztán, és elsétálunk az erdei temető mellett), majd
áttérünk a kék sávra, és a festői Mária-szakadékon leereszkedve kb. 4 km gyaloglás után visszaérünk Szárligetre, ahonnan indultunk.
4. EP: Szárliget vasútállomás (személyzet, frissítőpont)

( B ) SZAKASZ (követendő jelzések: kék sáv, sárga sáv, Tatán jelzés nélkül)

(Ezt a szakaszt úgy is bemutathatjuk, hogy Koldusszállásig az Iszinik 100 útvonalát követjük - azaz a kék sáv jelzést -, onnan pedig Tatáig a Kinizsi Százas jelenlegi útvonalán haladunk a sárga sáv jelzésen.)

4. EP: Szárliget vasútállomás (személyzet, frissítőpont, 35, 45 km-es távok rajtja)
A kék sáv jelzésen (az Iszinik 100 útvonalán) elhagyjuk Szárligetet, és bő 10 km-t megtéve érkezünk az
5. EP-hoz: kulcsosház (filctoll)
Tovább haladunk a kék sávon, és kb. 3,5 km után érünk a
6. EP-hoz: Tornyópuszta (személyzet, meleg étel)
Hamarosan, úgy 5 km után Koldusszállásra érünk, innen a sárga sávot követjük.
A sárga sávon kb. 10 km után érünk a
7. EP-hoz: Körtemplom (filctoll)
A sárga sávon további 7 km-t gyalogolunk, egészen Tatáig. Közben áthaladunk Bajon is. Tatán (Tóvároskertnél) átmegyünk a síneken, és a Baji úton maradva haladunk egyenesen, amíg az a széles Ady Endre utcába nem torkollik. Átkelünk az út másik oldalára, és jobbra fordulva megyünk tovább, ahol 300 méter után elérünk az Est Moziig (Ady Endre utca 21.)
8. EP-hoz: Tata, Est Mozi (személyzet)

( C ) SZAKASZ (séta a tó körül, jelzés nélkül)

A mozitól visszasétálunk úgy 100 métert, és a park szélénél jobbra fordulunk a tó felé, és elsétálunk a tópartig. Megkerüljük az Öreg-tavat, az óramutató járásával ELLENTÉTES irányban (tehát a Vár és a város felé indulunk el). Végig a tóparti sétányon / gyalogúton haladunk, közben érintjük a
9. EP-t (filctoll) - a lovardánál (?) és a
10. EP-t (filctoll) - a patak hídjánál.
A 7,2 km-es kört megtéve visszamegyünk a mozihoz, ez ismét ellenőrzőpont:
11. EP-hoz: Tata, Est Mozi (személyzet)

( D ) SZAKASZ (követendő jelzések: Tatán jelzés nélkül, aztán sárga sáv, majd kék sáv)

Egyszerűen visszamegyünk a ( B ) szakaszon Tatáról Szárligetre, érintve azokat a pontokat, amiket korábban is. Annak ellenére, hogy pár órával korábban már jártunk ezen az úton (csak a másik irányból), most jobban elfáradva és este / éjjel nagyobb figyelmet igényelhet. Tatáról 7 km-t gyalogolva érünk a
12. EP-hoz: Körtemplom (filctoll)
Folytatjuk utunkat a sárga sávon, egészen Koldusszállásig, ahol a sárga sávról a kék sávra térünk. Figyeljünk, hogy arra menjünk, amerről jöttünk, azaz a kék elágazásnál egyenesen, délnek tartsunk tovább (el kell haladnunk a vadászház mellett).
13. EP: Tornyópuszta (személyzet, meleg étel)
14. EP: kulcsosház (filctoll)
15. EP: Szárliget, cél.

Gratulálok a túra teljesítéséhez!